Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

Kademeli Emeklilik Düzenlemesi TBMM’den Geçti!

28 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile milyonlarca vatandaşın emekliliği için yaş şartı engeli kaldırıldı. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesi tarihlerde işe girenleri kapsayacak şekilde belirlendi.

Yeni düzenleme, daha geç bir emeklilik süreci öngörerek, bazı vatandaşların emekliliklerini 10 ila 15 yıl ertelemesine neden oldu. Bu durum, vatandaşlar arasında adaletsizlik tartışmalarını gündeme getirdi ve ardından ‘kademeli emeklilik’ konusu konuşulmaya başlandı.

‘Kademeli Emeklilik Kaçınılmaz Olacak’

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu belirterek, kademe düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu ve eninde sonunda uygulanacağını ifade etti. Karakaş, aynı iş kolunda çalışanlar arasında yaşanan prim günü ve yaş farklılıklarının adaletsiz olduğunu vurgulayarak, kademeli emeklilik düzenlemesinin önemine dikkat çekti.

‘EYT’ye Benzer Süreç Emeklilikte de Yaşanabilir’

İsa Karakaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar sürecinde yaşananları hatırlatarak, benzer bir senaryonun kademeli emeklilik için de geçerli olabileceğini belirtti. Karakaş, devlet yetkililerinin EYT yasasının çıkmayacağını söylediklerini, ancak çıktığını hatırlatarak, kademeli emeklilik düzenlemesi için iyimser olunması gerektiğini belirtti.

Kademeli Emeklilik İçin Tarih Verildi

2027 yılındaki genel seçimlerin kademeli emeklilik düzenlemesi için belirleyici olacağını ifade eden Karakaş, hükümetin gündeminde olmayan düzenlemenin seçim sürecine girildiğinde politik gündemde yer alacağını öngördü. Karakaş, düzenlemenin bekleyen 4 milyon kişi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve aileleriyle beraber düşünüldüğünde bu sayının seçim sonuçlarını etkileyecek bir boyuta ulaştığını belirtti.

Bütçeye Yük Olmayacak

Karakaş, kademeli emeklilik düzenlemesinin EYT gibi bütçeye yük oluşturmayacağını belirtti. Adaletli bir geçiş sürecinin olacağını ve herkesin aynı anda emekli olmayacağını vurgulayan Karakaş, bu düzenlemenin hükümet açısından EYT’den daha kolay uygulanabilir olduğunu ifade etti.

Related Posts

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

ABD’de petrol sondajında sınırlı artış

ABD’de petrol sondaj kulelerinin sayısı bu hafta 2 artarak 483’e çıktı. Son bir yılda kule sayısı 23 azaldı. Brent petrol haftayı 66,87 dolardan tamamlarken, WTI tipi ham petrol 63 dolar seviyesinde kapandı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir