Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Türkiye’ye Avantaj Sağlayabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük tarifeleri açıklaması, küresel petrol talebi üzerinde endişeler yaratmış ve petrol fiyatlarında sert düşüşlere sebep olmuştur. Ancak bu durum, Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler için avantajlar sunabilir.

2 Nisan’da Washington’un birçok ticaret ortağından ithal ürünlere ek vergi uygulayacağını duyurması, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişelerini artırmıştır.

Brent petrolün varil fiyatı, söz konusu tarife açıklamalarıyla yüzde 9,1 değer kaybederek 65,74 dolara gerilemiş ve Ağustos 2021’den bu yana en düşük haftalık kapanışı yaşanmıştır. Aynı dönemde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı da yüzde 9,8 düşüşle 62,10 dolara gerilemiştir.

Trump’ın Çin’e karşı tarifelere yönelik adımlarına misilleme olarak gelen tepkiler sonrasında Brent petrol, 9 Nisan’da 58,22 dolara kadar gerilemiş ve Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştür. Ancak ABD yönetiminin bazı ülkeler için ek vergileri 90 gün süreyle askıya alacağı açıklanmasıyla Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6,7 artarak 65,47 dolara yükselmiş, ancak haftayı yüzde 2,2’lik bir kayıpla tamamlamıştır.

  • Brent petrol, 4 yıl aranın ardından ilk kez haftayı 65 doların altında kapatmıştır.
  • WTI ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,8 düşüşle 60,97 dolardan kapanmıştır.

2 Nisan’dan bu yana Brent petrolde yaklaşık yüzde 10,5’lik bir düşüş yaşanırken, WTI ham petrolde ise yaklaşık yüzde 10,7’lik bir azalma görülmüştür.

“Fiyatlardaki Gerileme Türkiye İçin Bir Fırsat”

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkeler için önemli fırsatlar sunduğunu belirtmiştir. Ancak, Trump’ın tarifelerinin küresel ekonomik yavaşlamaya neden olabileceğini de vurgulamıştır.

Barkeshli, Türkiye’nin mevcut durumda nispeten güvende olduğunu ve uzun vadede bölgesel ekonomik iş birliklerinin önem kazanacağını düşündüğünü ifade etmiştir.

Doların Küresel Zayıflamasının Etkisi

Uluslararası veri analitik şirketi Kpler’in Kıdemli Petrol Uzmanı Homayoun Falakshahi, fiyatlardaki düşüşün temel sebebinin yavaşlayan küresel büyüme beklentileri olduğunu belirtmiştir. Ayrıca doların zayıflamasının maliyetleri düşüren bir diğer faktör olduğunu da eklemiştir.

Falakshahi, Türkiye’nin günlük ortalama 58 bin varil ham petrol ithal ettiğini ve fiyatların düşüşünün ülkelerin enerji maliyetlerini azalttığını ifade etmiştir.

Kaya Petrolü Üzerindeki Baskı

Falakshahi, Trump’ın gümrük tarifelerinin küresel ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve petrol ürünlerine olan talebin azalmasına neden olduğunu belirtmiştir. ABD’de kaya petrolü üretiminin fiyatların mevcut seviyelerinde kalmasıyla baskı altında olacağını da eklemiştir.

Fi̇yatlar 55 dolara geri̇lerse günlük üreti̇m kaybi 600 bi̇ni̇ bulabi̇li̇r. Kısa vadede sondaj faaliyetleri̇ni̇n durdurulmasi daha mali̇yetli̇ olacağı i̇çi̇n mümkün degi̇l. Asıl etki̇ 2–3 ay sonra sondaj planlarında hi̇ssedi̇lecek ve bu da ancak 5–6 ay sonra üretime yansiyacaktir.

Related Posts

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

ABD’de petrol sondajında sınırlı artış

ABD’de petrol sondaj kulelerinin sayısı bu hafta 2 artarak 483’e çıktı. Son bir yılda kule sayısı 23 azaldı. Brent petrol haftayı 66,87 dolardan tamamlarken, WTI tipi ham petrol 63 dolar seviyesinde kapandı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Mevduat faizinde yeni rekor: 1 Milyon TL’nin getirisi fırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizini artırmasından sonra, bankalar arası rekabet yeniden hız kazandı. Haftanın son işlem gününde, bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 52 seviyesine kadar yükseldi. 32 günlük vadede 1 milyon TL’nin getirisi de belli oldu.

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 25 Nisan 2025 Cuma döviz fiyatları

25 Nisan 2025 Cuma günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir