Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

“`html

Piyasalarda İyimser Hava ve Önemli Veriler Bekleniyor

Küresel mali piyasalarda, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimlerinin kontrolde olduğu yönündeki iyimserlik ve tarife müzakerelerine dair umutlar, geçtiğimiz hafta olumlu bir seyir izlenmesine neden oldu. Önümüzdeki hafta yatırımcılar, ABD’de açıklanacak olan büyüme ve istihdam verilerine odaklanacak.

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları, varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ederken, Başkan Donald Trump’ın, Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin ile ilgili çeşitli açıklamalarındaki ton değişikliği dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz haftada Powell hakkında açıklamalar yapan Trump, Powell’ın görevine son verme niyetinde olmadığını belirtti. Bu, piyasalar için önemli bir güven unsuru teşkil etti.

Trump ayrıca, Çin ile tarifeler üzerine müzakerelerin sürdüğünü ifade etti; ancak bu açıklamalar Pekin yönetimi tarafından yalanlansa da piyasalarda hâlâ bir iyimserlik hakim. Trump, Çin ile olan görüşmelerine devam ettiklerini dile getirdi.

Ayrıca, ABD yönetimi diğer ülkelerde de tarifeler sonrasında müzakere süreçlerine girmeyi sürdürüyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ile Güney Kore arasındaki ticaret görüşmelerinin oldukça başarılı geçtiğini ve iki ülkenin yakında bir mutabıka varabileceğini belirtti.

Bessent, Trump’ın tarifs politikalarını yumuşatma çabaları doğrultusunda, “Düşündüğümden daha hızlı bir ilerleme kaydedebiliriz ve teknik detaylar üzerinde önümüzdeki haftadan itibaren konuşmaya başlayacağız.” ifadesini kullandı.

Fed yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar, piyasaların dikkate aldığı unsurlar arasında yer aldı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifeler nedeniyle olası işten çıkarmalar ve işsizlikteki artışın faiz indirimine yol açabileceğini ifade etti.

Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, net ve ikna edici veriler bulunması durumunda faiz indirimlerinin Haziran ayında gündeme gelebileceğini aktardı. Ancak Hammack, Mayıs ayındaki toplantının henüz bu yönde bir karar almak için erken olduğunu belirtti.

Piyasalardaki fiyatlamalar, Mayıs ayında Fed’in politika faizini sabit tutmasını beklerken, Haziran’da faiz indirimine gitme ihtimalini yüzde 68 olarak değerlendiriyor.

New York Borsası Yükselişte

New York borsasında, geçtiğimiz hafta alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Haftalık bazda S&P 500 endeksi yüzde 4,59, Nasdaq endeksi yüzde 6,73 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,48 değer kazandı.

Tahvil piyasalarında da bir yükseliş gözlemlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 6 baz puan düşerek haftayı yüzde 4,27 seviyesinden kapattı.

Geçtiğimiz hafta altının ons fiyatı, rekor seviyesine ulaşsa da geri çekilerek yüzde 0,2 artışla 3.319 dolardan haftayı tamamladı. Dolar endeksi, haftalık bazda yüzde 0,2 artarak 99,6 seviyesine yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,5 düşüşle 65,9 dolardan işlem gördü.

Hafta boyunca büyük şirketlerin finansal sonuçları da dikkatle izlendi. Teknoloji devi Google’ın ana kuruluşu Alphabet, piyasa beklentilerini aşarak gelir ve kâr açıkladı. Şirket, ilk çeyrekte gelirini yüzde 12 artışla 90,2 milyar dolara çıkardı; net kârı da yüzde 46’lık bir artışla 34,5 milyar dolara ulaştı.

IBM’in gelirleri de bu çeyrekte yaklaşık yüzde 1 artışla 14,54 milyar dolara yükseldi. Öte yandan, elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 düştü.

Analistler, önümüzdeki hafta Visa, Coca-Cola, Microsoft, Meta Platforms, Qualcomm, Apple gibi önemli şirketlerin finansal sonuçlarının takip edileceğini belirtiyor. Bu yoğun bilanço dönemi, stok ve sektörel hareketler için fırsatlar sunabilir.

Yeni haftada, pazartesi Dallas Fed imalat aktivite endeksi, salı günü JOLTS açık iş sayısı, New York Fed tüketici güven endeksi verileri; çarşamba günü büyüme, bekleyen konut satışları, kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi ve ADP özel sektör istihdamı; perşembe günü ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları, imalat sanayi PMI ve ISM imalat sanayi PMI, cuma günü de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek.

Avrupa Piyasalarında İyimserlik Hakim

Avrupa’da da geçtiğimiz hafta, tarife müzakerelerine yönelik iyimserlik piyasalara olumlu yansıdı. Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair gelişmeler de yatırımcılar tarafından titizlikle izlendi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, Londra’daki toplantılara Ukrayna devlet temsilcileri katıldı ve Başkan Trump’ın barış sağlama kararlılığının desteklendiği ifade edildi.

Trump, Rusya’nın Kiev’e yönelik saldırılarından duyduğu memnuniyetsizliği belirtirken, bu saldırıların barış görüşmeleri sırasında gerçekleştirilmesini olumsuz bir durum olarak değerlendirdi.

Ayrıca, Avrupa Birliği’nin (AB) ihracatının Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 225,4 milyar avro olduğuna yer verildi. İthalatın ise yüzde 7,2 artarak 202,4 milyar avroya ulaştığı bildirildi.

Yayımlanan İmalat Sanayi PMI verilerine göre, Avrupa genelinde imalat sektörü aktivitesi zayıf kalmaya devam ediyor. Almanya’da PMI endeksi 48’e gerilerken, euro alanında aynı dönemde bu rakam 48,7 seviyesinde seyretti.

Analistler, imalat sanayisindeki zayıflığın resesyon endişelerini artırdığını vurguladı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Robert Holzmann, tarifelere dair belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle faiz indirimlerinin beklemede kalması gerektiğini ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 3,44, İngiltere’de FTSE 100 yüzde 1,69, İtalya’da MIB 30 yüzde 3,80, Almanya’da DAX endeksi ise yüzde 4,89 değer kazandı.

Gelecek hafta, Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, Almanya’da büyüme, işsizlik oranı ve enflasyon verileri takip edilecektir. Ayrıca, Cuma günü Almanya’da ve Avro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI ve enflasyon verileri izlenecek.

Perşembe günü Avrupa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı olacaktır.

Japonya’nın Faiz Kararına Dikkat!

Asya borsalarında, geçtiğimiz hafta ABD’nin Çin’e uyguladığı tarifelerin müzakere edileceği açıklamaları sonrasında artan risk iştahıyla olumlu bir trend izlendi. Yeni haftada, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararı yatırımcıların dikkatini çekecek.

Para piyasalarında, BoJ’un politika faizini sabit tutacağına dair güçlü bir beklenti var. Japonya hükümeti, tarifelerin etkilerini azaltmaya yönelik acil bir ekonomik paket üzerinde çalıştığını açıkladı.

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, bu çerçevede alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. Çinin merkez bankası yetkilisi Pan Gongsheng, G20 toplantısında korumacılığın kimseye yararı olmadığını ifade etti.

Analistler, bölgedeki müzakere yanlısı mesajların risk iştahını artırabileceğini belirtiyor, bazı ülkelerin tarifeler konusundaki görüşmelerde ilerleme sağladığını öne sürüyorlar.

Geçtiğimiz hafta Güney Kore’de GSYİH, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daraldı; Japonya’da ise Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 3,5 olarak açıklandı.

IMF, Nisan ayına yönelik Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Japonya’nın büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,1’den yüzde 0,6’ya düşürdü.

Güney Kore’de geçen hafta Kospi endeksi yüzde 2,53, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,81, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,74 ve Çin’de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,56 değer kazanmış durumda.

28 Nisan’dan itibaren başlayacak haftada Japonya’da sanayi üretimi ve perakende satışlar, Çin’de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri takip edilecektir. İşçi Bayramı nedeniyle perşembe günü Çin, Hong Kong ve Güney Kore piyasaları kapalı olacak.

S&P Türkiye’nin Kredi Notunu Onayladı

Yurt içinde geçtiğimiz hafta borsa yükseliş trendi gösterdi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,24 değer kazancı ile 9.432,55 puandan tamamladı. Ayrıca, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Ayrıca, S&P, ülkenin “B” olan kısa vadeli kredi notunu da onayladı ve Türkiye ekonomisinin büyüme tahminlerine göre 2023 yılı için yüzde 2,7, 2026 yılı için ise yüzde 2,9 büyüme öngörülüyor.

Dolar/TL, haftalık bazda yüzde 1,1’lik bir yükselişle 38,4340’tan haftayı kapattı. Yurt içinde gelecek hafta ise işsizlik oranı ve ekonomik güven endeksi gibi veriler izlenecek. Ayrıca, çarşamba dış ticaret dengesi ve cuma günü imalat sanayi PMI verileri takip edilecektir.

Borsa İstanbul, 1 Mayıs’ta resmi tatil olması nedeniyle kapalı olacak.

“`

Related Posts

TÜİK yüzde 37 dedi vatandaş isyan etti: Gerçek enflasyon yüzde 150

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yıllık enflasyonu yüzde 37,86 olarak açıklarken; ANKA Haber Ajansı’na konuşan vatandaşlar, sokaktaki enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde olduğunu söyledi. Hayat pahalılığından şikayet eden Nuray Alkaya, “Enflasyon …

Bakanlıktan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, İzmir’in Tire ilçesinde, açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL ceza uyguladı.

O yumruktaki kahreden detay

Yediği yumruk sebebiyle Özgür Özel’e çok geçmiş olsun. Rivayet de muhtelif, teori de muhtelif o yumruk hakkında. “Yumruğu Özgür Özel kendine attırdı” fantastik teorisinden başlayıp yumruğu atanın “Osmanlı torunuyum” dediği gerçeküstü iddiasına, “bakanlık işini yapmadı” sızlanmalarından başlayıp “adam CIA hesabına çalışıyormuş” diyenine kadar bin türlü iddia. Bilemem ama dilerim ki tez vakitte o yumruğun hesabı sorulsun ve sorulacaktır da. Hem devlet peşini bırakmaz işin hem de CHP. Diğer yandan

Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 yılı itibariyle e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artışla 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artışla 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yüzde 19” dedi.

Borsa güne yatay başladı – 6 Mayıs 2025

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününe yatay seyirle 9.109,68 puandan başladı.

SGK 2 ayda çöktü! Açık yüzde 533 arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) finansman açığında yılın ilk iki aylık döneminde geçen yıla göre devasa oranda artış yaşandı. CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporuna göre, SGK’nin finansman açığı bu yılın ilk iki aylık döneminde geçen yılın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir