İncelemeler tamamlandı: Gazprom Türkiye’de planladığı büyük yatırımdan vazgeçti!

Rus enerji devi Gazprom, uzun yıllar boyunca Avrupa’nın en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunda bulunmaktaydı. Ancak Ukrayna’nın işgali sonrasında Nord Stream hatlarının devre dışı kalması ve 2024 yılında Ukrayna üzerinden gaz naklinin durdurulacak olması, şirketin Avrupa’daki gücünü önemli ölçüde azaltmıştır. Bu kayıpları telafi etmek amacıyla Gazprom, Avrupa’ya alternatif bir güzergah oluşturmak amacıyla Türkiye üzerinden yeni bir enerji dağıtım merkezi kurmayı planlamıştı.

ALTYAPI SORUNLARI PROJENİN SONUNU GETİRDİ

Bloomberg’e bilgi veren ve ismi açıklanmayan kaynaklar, Gazprom’un yürüttüğü uzun süreli fizibilite çalışmalarının sonucunda projenin sürdürülebilir olmadığı sonucuna vardığını belirtti. Özellikle Türkiye’den Bulgaristan ve Yunanistan’a uzanan boru hatlarının kapasite sorunları, projenin hayata geçirilebilirliğini engelledi. Şirket içerisinde bazı yetkililer ise projenin başarısızlıkla sonuçlanma olasılığının başından beri yüksek olduğunu ifade ettiler.

PUTİN’İN AÇIKLAMASI ŞAŞKINLIK YARATTI

Haberde, Türkiye’de doğalgaz merkezi kurma fikrinin aslında Gazprom’dan ziyade Kremlin’e yakın siyasi çevrelerle ilişkili olduğu belirtilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ekim 2024’te projeyi duyurması, Gazprom yöneticileri arasında şaşkınlık yarattı. Şirketin bu açıklamaya hazırlıksız yakalandığı ve projenin içerisinde yeterli destek bulunmadığı vurgulandı.

ÖNEMLİ GERİ DÖNÜŞ PLANI SUYA DÜŞTÜ

Aylık yaklaşık 8 milyar dolarlık doğalgaz geliri elde eden Gazprom için Türkiye üzerinden kurulacak gaz merkezi, kayıpların telafisi açısından büyük bir önem taşıyordu. Ancak projenin iptal edilmesiyle birlikte, şirketin bu stratejik geri dönüş planı büyük ölçüde sona ermiş oldu.

Related Posts

Aldatıcı reklamlara ceza yağdı!

Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu’nun 2025 yılının ilk yarısında yaptığı incelemelerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamaya göre; Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 2025’in ilk yarısında gıda, sağlık, iletişim ve örtülü reklamlar başta olmak üzere …

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan kritik petrol senaryosu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebindeki artışın bu yıl, 2020’deki Kovid-19 dönemi hariç tutulduğunda, 2009’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmesini beklediğini açıkladı.

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

“Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağımızı, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu defalarca ifade ettik. Bir de bu anlamlı toplantıda altını kalınca çizelim” dedi.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.