Kumluca’da Narenciye Balı Hasadı Başladı
Türkiye’nin önemli narenciye üretim alanlarından biri olan Antalya’nın Kumluca ilçesinde, gezgin arıcıların kışlak olarak kullandığı bölgede bal hasadı başladı.
Bazı arıcılar, özellikle kış aylarında arılarını korumak ve narenciye çiçeklerinden bal elde etmek amacıyla Kumluca’yı tercih ediyor.
İlçenin çeşitli bölgelerinde arılarını konaklayan yetiştiriciler, bahar geldiğinde narenciye balı hasadı yaparak emeklerinin karşılığını alıyor.
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, yaptığı açıklamada, sonbaharda ilçeye gelen gezgin arıcıların baharla birlikte bal hasadı yaparak ayrılacaklarını belirtti.
“Kumluca’ya Yılda 40 Bin Kovan Arı Geliyor”
Kökçe, ilçede sera ve narenciye bahçelerinin iç içe olduğunu söyleyerek, “Doğal çiçeklerle dolu ve Toros Dağları ile çevrili olan bu iklim kuşağı, arı yetiştiricileri için nadir bulunan bir kışlama bölgesidir. Her yıl yaklaşık 40 bin kovan arı Kumluca’ya gelir. Arıların narenciye ağaçlarının çiçeklerini döllemesi sayesinde doğal döllenme gerçekleşir.” ifadelerini kullandı.
Narenciye balının kalitesinin yanı sıra sağlık açısından da değerli olduğunu vurgulayan Kökçe, bu yıl hava koşullarının olumsuz etkileriyle bal rekoltesinin düşük olduğunu belirtti.
Arıcı Recep Demir, doğal bal üretimi yaptıklarını ve sahte ballarla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. 1991 yılından beri arıcılık yaptığını belirten Demir, glikozla yapılan sahte ballarla mücadele amacıyla destek beklediklerini ifade etti.
Kumluca’dan sonra Hakkari ve Van’a gideceklerini belirten arıcı Abdullah Biler, Kumluca’da geçirdikleri süre boyunca yaşadıkları deneyimlerden memnuniyet duyduklarını dile getirdi. (AA)