Atlantik’te neden nükleer tehlike yaşanıyor?

Okyanusa Nükleer Atık Bırakılmasının Ardından Yapılan Araştırma

1993 yılında okyanusa nükleer atık bırakılması yasaklandı. Ancak bu yasak öncesinde sadece Kuzeydoğu Atlantik’e yaklaşık 200 bin varil atık bırakıldığı tahmin ediliyor. Bu variller, denizin 3 bin ila 5 bin metre derinliğine bırakılmıştı.

Uluslararası bir grup olan 21 kişilik ekip, varillerin bulunduğu noktaları detaylı bir haritada belirlemeyi amaçlıyor. Çünkü okyanus tabanındaki bu nükleer atıkların konumu ve durumu hakkında hala çok az bilgi mevcut.

Nükleer atıklardan radyoaktivite sızıyor mu?

Fransa’daki Clermont Auvergne Laboratuvarı’ndan proje lideri ve atom fizikçisi olan Patrick Chardon, varillerden uzun süre radyoaktivite sızdığını tahmin ediyor. Chardon’a göre varillerin tasarımı, derinlik basıncına dayanacak şekilde yapılmıştı. Ancak içlerindeki radyasyonu tamamen yalıtmak için yeterli değildi.

Pedro Nogueira da, “Bazı varillerin paslandığını biliyoruz ve eski atık alanlarının çevresindeki derin deniz tortularında ve canlılarında az miktarda radyoaktivite bulunduğunu” belirtiyor.

Ancak mevcut verilere göre, bu radyasyonun kıyı bölgeleri veya insan sağlığı için çok düşük bir risk oluşturduğu düşünülüyor. Balıklarda ve deniz ürünlerinde tespit edilen radyasyon seviyeleri, yasal sınırların oldukça altında bulunuyor.

Okyanus Tabanındaki Varillerin Çıkarılması Mümkün Değil

Tuzlu suların binlerce metre derinliğinde bulunan bu nükleer atık varillerinin çıkarılması neredeyse imkânsız olarak görülüyor. Pedro Nogueira’ya göre, bu tür bir girişim çevresel riskleri artırabilir.

“L’Atalante” gemisindeki ekip, bölgede dört hafta geçirmeyi planlıyor. Hedefleri, varillerin konumunu ve durumunu belgelemekle kalmayıp, aynı zamanda su, toprak ve canlılardan örnekler alarak, bu nükleer atıkların deniz ekosistemine etkisini anlamak. Ekip, yaklaşık 200 kilometrekarelik bir alanı detaylı bir şekilde incelemeyi planlıyor.

Related Posts

Türkiye’de bir ilk: Hopa’dan yola çıkan kadın yelkenci İskenderun’a ulaştı

Başak Mireli, Artvin’den başlayıp Hatay İskenderun’da sona eren bin 500 deniz millik Solo Türkiye Turu’nu 15 gün 6 saat 41 dakikada tamamlayarak parkuru tek başına bitiren ilk kadın yelkenci oldu. Daha önce Atlantik Okyanusu’nu geçen ilk Türk kadını da olan Mireli, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de zorlu hava koşullarıyla mücadele etti.

Bodrum açıklarında tur teknesi yanarak battı

Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında günü birlik tur teknesi yanarak battı, 13 yolcu kurtarıldı.

Roma art arda patlamalarla sarsıldı: Çok sayıda yaralı var

İtalya’nın başkenti Roma’da sabah saatlerinde bir gaz deposunda meydana gelen patlamalar paniğe yol açtı. Olayda en az 21 kişi yaralandı, çevredeki binalar zarar gördü.

MİT Başkanı Kalın’dan sınıra özel ziyaret

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Irak sınırında bulunan Hakkari, Yüksekova ve Çukurca bölgesine bugün ziyaret gerçekleştirdi.

ABD’den tarihi adım: İsrail’e B-2 bombardıman uçağı verilmesi için tasarı sunuldu

ABD’den tarihi adım: İsrail’e B-2 bombardıman uçağı verilmesi için tasarı sunuldu

Güney Kore’de nüfus krizi: Yeni rapor endişeleri körükleri

Güney Kore’nin nüfusu, önlem alınmazsa 2125 yılına kadar sadece 7.53 milyona kadar düşebilir. Kore Yarımadası Gelecek Nüfus Enstitüsü’nün yayımladığı rapora göre, bu rakam bugünkü 51.68 milyonluk nüfusun yalnızca yüzde 15’i anlamına geliyor. Ukrayna …