Anadolu Parsı Türkiye’de nerede yaşar, kaç tane var? İşte, nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı özellikleri

Anadolu Parsı Türkiye’de Yaşar ve Özellikleri

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, doğayı toplumun tüm kesimleriyle işbirliği içinde yönetmeye çalıştıklarını belirterek, “Korunan alanlarımızı bilimsel temelli stratejilerle artırıyor, türlerimizin izlenmesini ve korunmasını ileri teknolojilerle destekliyor, geleneksel bilgiyi kayıt altına alarak, kültürel mirasımızı da koruyoruz.” ifadesini kullandı. Anadolu Parsı videosunun da paylaşılmasının ardından nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı özellikleri merak konusu oldu. Peki, Anadolu Parsı Türkiye’de kaç tane var, nerede yaşar? İşte merak edilenler…

Anadolu Parsı Nerede Yaşar?

Geçmişine dair izlerin milattan önce 6’ncı yüzyıla kadar uzandığı Anadolu parsının nesli Türkiye’de devam ediyor.

Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya’da yaygın olan İran parsının Anadolu’da yaşayan bir alt türüdür. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hâkim olmuştur.

Türkiye’de nesli tükendiği düşünülmüştür ancak Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan araştırma makalesinde Şırnak Cudi dağında kurulan fotokapanlarla 2018 ve 2019 yıllarında çekilmiş, aynı bireye ait olduğu düşünülen 3 farklı fotoğrafı yayımlanmıştır. 2021 Tarihinde çekilen bir Anadolu parsının fotoğrafı, yetkililer tarafından 2022 Mayıs tarihinde yayınlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı, tespit edilen Anadolu parslarının koruma amacıyla yerlerinin paylaşılmayacağı açıklanmıştır.

28 Kasım 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fotokapana yakalanan Anadolu parsı fotoğrafları paylaşıldı.

25 Mayıs 2024 tarihinde Şırnak’ta Cudi Dağı bölgesinde Anadolu parsı ile sırtlanın karşı karşıya geldiği anlar, termal kameraya yansıdı.

Anadolu Parsı Özellikleri

Boyu 200–250 cm, ağırlığı dişilerde 35–50 kg, erkeklerde 45–70 kg civarındadır. Yaklaşık ömrü 20 yıldır. Çok çevik olan Anadolu parsı, etoburdur ve geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar gibi hayvanlar av yelpazesini oluştururdu. Anadolu parsı, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşıyor. Doğal yaşam alanları ve av kaynaklarının azalması parsları insanların yaşadığı yerlere yönlendirmiş ve bu da genellikle vurularak ya da zehirlenerek öldürülmelerine yol açmaktadır. Neslinin tükenildiği sanılan bu canlının hala yaşadığı tespit edilmiştir. Bulunan tüm parsların erkek olması ile beraber yakın zamanda dişilerininde bulunması bekleniliyor.

Related Posts

Bakan Tekin öğrenci çalıştayına katıldı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “Uygulamaya koyduğumuzda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin dinamik olduğunu söyledik. Gündelik, toplumsal ve teknolojik gelişmelere göre ders kitaplarımızın içeriklerinde her yıl değişiklikler olabilir” dedi.

Son dakika hava durumu tahminleri il il | Yeni haftada hava nasıl olacak? İstanbul’da yarın (12 Mayıs) yağmur yağacak mı? Meteoroloji tarih verdi: Sağanak geri dönüyor!

Hava durumu tahminleri il il Meteoroloji’nin son dakika raporu ile yayınlandı. İstanbul’da cumartesi günü sağanak yağış etkili olurken, yeni haftada hava nasıl olacak? merak konusu oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre Edirne, Kırklareli ve Kahramanmaraş çevrelerinde pazartesi yağış bekleniyor. Önemli bir değişiklik olmayacağı ve yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Öte yandan İstanbul’da sağanak yağış, önümüzdeki cuma günü yeniden etkili olacak. Peki, yarın hava nasıl olacak? Yeni haftada yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 12 Mayıs hava durumu değerlendirmeleri.

32. Dönem POMEM sözlü mülakat ne zaman? POMEM sözlü mülakat tarihi açıklandı mı?

32. Dönem POMEM sözlü mülakat tarihleri Polis Akademisi Başkanlığı e-Devlet ekranı üzerinden yayınlanacak. Polis Meslek Eğitim Merkezlerine lisans mezunu (8.160) erkek ile (1.440) kadın ve önlisans mezunu (2.040) erkek ile (360) kadın olmak üzere toplam (12.000) öğrenci alımı için yapılan başvurularla adaylar POMEM mülakat ve fiziki parkur sınavlarına katılmaya hak kazandı. Söz konusu sınavlarda başarılı olanlar, Polis Akademisi Başkanlığınca ilan edilecek. Değerlendirmede adayın; bilgi düzeyi, özgüveni, ifade etme yeteneği gibi olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter yirmi puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden yapılacak. Peki, 32. Dönem POMEM mülakat sonuçları ne zaman açıklanacak? POMEM mülakat ve fiziki parkur sınav sonuçları açıklandı mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Cuma namazı saat kaçta kılınacak 9 Mayıs 2025 | ?Diyanet cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu! Cuma namazı kaçta kılınacak, ne kadar sürer? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın namaz vakitleri ekranından 9 Mayıs cuma namazı saati yayınlandı. 81 ilde bu hafta ‘Vakıf: Yaratan’a Hürmet, Yaratılana Merhamet’ konulu cuma hutbesinin okunmasının ardından cuma namazı öğle ezanı ile kılınacak. Yaşadıkları illerde cuma namazı için saf tutacak olan vatandaşlar, cuma namazı nasıl kılınır, cuma namazı kaç rekat? sorularına yanıt aramaya başladı. Ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınan cuma namazı, öğle ezanı ile kılınıyor. Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli ve tüm illerin 9 Mayıs 2025 cuma namazı saatini hurriyet.com.tr ile görüntüleyebilirsiniz… Peki, cuma namazı kaçta başlayacak, ne kadar sürer? Cuma namazı saati kaçta? İşte, Diyanet ile 9 Mayıs 2025 cuma namazı vakitleri ve

Lefkoşa Selimiye Camisi restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı

Lefkoşa Selimiye Camisi restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı

Deprem okuryazarlığı nasıl geliştirilir?

Deprem okuryazarlığı, deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek, davranış haline getirmek ve çevresindeki insanları bu konu hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek anlamına geliyor.